Monday, December 3, 2012

Outpost (2008) DVD


Ryhmä parhaat päivänsä nähneitä – ja parhaat keikkansa tehneitä – palkkasotureita saa tehtäväkseen toimia insinöörin turvajoukkoina tutkimusretkellä, jonka kohteena on toisen maailmansodan aikainen bunkkeri. Lähtötietojen perusteella kyseessä on helppo 48 tuntia kestävä tehtävä, jonka riskit koostuvat pääasiallisesti siitä, että joudutaan liikkumaan sodan runtelemalla alueella, joka on kaikkea muuta kuin rauhoittunut. Perillä insinöörin maksetuille saattajille alkaa pikkuhiljaa paljastua, että kyseessä saattaa olla aivan jotain muuta, kuin tavanomainen tiedonhankintareissu. Bunkkerin seiniä koristavista punaisista hakaristilipuista voi kuitenkin johtaa monenlaisia päätelmiä, eikä olisi varmastikaan ensimmäinen kerta, kun rikkaan taustavaikuttajan juoksupoika on lähetetty natsien legendaaristen kultakätköjen perään. Palkkasoturien epäonneksi tällä kertaa kyseessä on kuitenkin sellainen taustavaikuttaja, joka on kiinnostunut aivan jostain muusta kuin kullasta.

Lähtökohtaisesti voisi odottaa, että Outpost tulee tarjoamaan kauhua, joka on tukevasti kauhun toiminnallisemmalla laidalla, mutta itse asiassa varsinainen toiminta näyttelee elokuvassa varsin vaatimatonta osaa – muutaman kerran liikkuvat naksautetaan taakse, mutta pääpaino on kuitenkin hitaasti rakentuvassa kauhussa. Tämä on kaikin puolin onnistunut ratkaisu.

The boys never left
Itäeurooppalaisen ankeuden ja koleuden vaihtuessa natsirekvisiitalla koristeltuun bunkkeriin, tarina alkaa liikkua selvästi myös syvyyssuunnassa. Erittäin tärkeä tekijä tässä on varsin uskottavasti toteutetut natsien poikkitieteellisiä kokeita kuvaavat dokumenttifilmit, jotka viimeistään paljastavat epäonnisille palkkasotureille, että helppoa keikkaa ei taidakaan olla luvassa. Mielestäni tarinan laajentaminen syvyyssuuntaan jää kuitenkin varsin vaillinaiseksi: viittaus paranormaalien ilmiöiden klassikkotapaukseen USS Eldridge on mainio oivallus, mutta ikävä kyllä aihepiirin käsittely jää lähes kokonaan tämän yhden pintapuolisen viittauksen varaan.

Elokuvan kansitekstit lupailevat ”nokkelia, tyylikkäitä shokkeja”. Kieltämättä tässä mainoslauseessa on vinha perä, sillä SS-tikarilla huolellisesti ja hitaasti tehty purukaluston kausitarkistus on onnistuttu esittämään niin tarkasti, että katsojaparan kädet tarttuvat omiin leukaperiin ikään kuin luonnostaan. Samaa voi sanoa myös SS-mallisesta kallohieronnasta, joka ei välttämättä ole yhtä hellä ja henkevä kuin intialainen vastineensa, mutta täydellinen rentoutus on joka tapauksessa taattu – paitsi katsojalle. 

Yhteenvetona sanoisin, että Outpost on monellakin tavalla erinomainen tapa viettää synkkä syysilta. Elokuvan parhaimmat ansiot ovat tunnelman luomisen puolella, sillä sekä itäeurooppalainen ankeus ja koleus että bunkkerin vahvasti klaustrofobinen tunnelma, on onnistuttu tavoittamaan varsin uskottavalla tavalla. Varsinkin ensin mainitun suhteen tärkeää roolia näyttelee myös hyvällä maulla tuotettu elokuvamusiikki, joka korostaa tyylikkäästi itäeurooppalaisia tunnelmia. Maininnan ansaitsevat myös onnistuneet näyttelijävalinnat, mukana muun muassa Ray Stevenson, Julian Wadham ja Julian Rivett. Elokuvan suurin heikkous on ennen kaikkea se, että tieteellisiä, näennäis-tieteellisiä ja esoteerisia viittauksia ei onnistuttu viemään pintatasoa syvemmälle. Parannettavaa siis jää, mutta katsotaan, mitä elokuvan jatko-osa tuo tullessaan. Outpost: Black Sun saatavissa ainakin CDON:lta.

No comments:

Post a Comment